Home Recuperare medical„ Remodelare corporal„ Contact

Reflexoterapia

Reflexoterapia
Reflexoterapia

Reflexologia moderna si tehnicile reflexoterapeutice isi au originea in cele mai vechi sisteme medicale ale lumii, cel chinezesc si cel egiptean, care sunt datate aproximativ acum 4-5000 de ani.

Reflexologia moderna sau terapia zonala a fost introdusa si popularizata in Occident de catre medicul american William Fitzgerald, la inceputul secolului al XlX-lea, dupa indelungate cercetari in domeniul vechilor tehnici terapeutice chinezesti.El a demonstrat practic cum prin apasarea unor puncte de pe talpile picioarelor, se poate normaliza activitatea fiziologica in alte zone si organe ale corpului, situate la distanta fata de punctul masat.

Reflexoterapia

Reflexoterapia
Reflexoterapia

Reflexologia moderna stipuleaza existenta in corpul uman a zece zone energetice longitudinale, care traverseaza intregul corp, de la cap, continuand prin maini si avand terminatia pe talpile picioarelor. Astfel pe talpile picioarelor vom gasi reflexia intregului organism ca intr-o oglinda: partea superioara a corpului este proiectata in zona degetelor si a partii de sus a labei piciorului, organele interne, coloana vertebrala si sistemele fiziologice isi gasesc corespondentele zonale pe ambele talpi, fete si glezne.

Componentele principale ale reflexologiei

Componentele principale ale reflexologiei
Componentele principale ale reflexologiei

Componentele principale ale reflexologiei sunt:

a) Reflexoevaluarea (Reflexodiagnostic) - consta in reperarea punctelor sensibile sau dureroase din zonele reflexogene. Prin reflexoevaluare se poate descoperi o suferinta morfo-functionala sau dezechilibru al organului corespondent, palpand zona lui reflexogena, zona foarte bogata in terminatii nervoase si vasculare.

b) Reflexoterapia - este componenta reflexologiei care se ocupa cu tratamentul prin masaj al punctelor reflexe diagnosticate ca fiind sensibile (dureroase).

Masajul reflexogen

Masajul reflexogen
Masajul reflexogen

Masajul reflexogen se executa de regula cu pulpele degetelor mari (policele), sau cu articulatiile interfalangiene ale celorlalte degete. Punctele (zonele) indicate se maseaza fie prin miscari de presare - impulsionare - intrerupte, fie prin miscari circulare (de rotatie). Presiunea in timpul masajului reflexogen este crescatoare in intensitate, pana la limita suportabilitatii pacientului.

Reflexoterapie

Reflexoterapia
Reflexoterapia

Reflexoterapia urmareste atat echilibrarea si armonizarea energiilor pozitive (Yang) cu energiile negative (Yin), refacand unitatea dinamica a lui Tao, cat si activarea metabolismului general, eliminarea toxinelor din corp, reglarea sistemului endocrin, activarea circulatiei sanguine si limfatice, scaderea ponderala, imbunatatirea activitatii organelor interne, precum si cresterea capacitatii imunitare a organismului.

Reflexoterapie

Reflexoterapia
Reflexoterapia

Cu ajutorul reflexoterapiei se pot regla dezechilibrele endocrine, se poate inlatura tensiunea nervoasa, insomniile si stresul, durerile osteo-articulare, ulcerul, dischineziile biliare etc.

Timpul de masaj reflexogen al fiecarei zone in parte este intre 2-7 minute, in functie de gravitatea afectiunii si de starea de boala a zonei reflexe vizate.

Pentru afectiunile mai putin grave, sunt suficiente 2-3 sedinte pe saptamana, cu pauze de 1-2 zile intre sedinte.

Reflexoterapie

Reflexoterapia
Reflexoterapia

Pentru bolile acute, cronice si grave se impun sedinte zilnice, pe o durata de minim 12-14 zile, sau pana la vindecare.

Durerile resimtite in zonele tratate in primele sedinte, nu trebuie sa va sperie, caci ele se vor diminua pe parcursul tratamentului, odata cu eliminarea toxinelor si consolidarea proceselor de vindecare.

Reflexoterapia

Reflexoterapia
Reflexoterapia

Trebuie retinut faptul ca tratamentul reflexogen al oricarei afectiuni este un tratament de durata, cu toate ca primele beneficii vizibile pot apare destul de repede.

Pentru consolidarea efectelor sunt necesare cel putin 10-12 sedinte de reflexoterapie.

Tratamentul reflexogen va fi insotit de un regim de viata echilibrat (renuntarea la excesele de alcool, tutun, dulciuri rafinate), de o alimentatie rationala si nu in ultimul rand de consumarea a cat mai multor lichide.Convertor valutar